Udruga “Zora” iz Prilišća predstavila kulturnu i povijesnu baštinu

Gradovima i mjestima koji su se uključili u obilježavanje Noći muzeja već se tradicionalno pridružilo i Prilišće, mjesto u sastavu općine Netretić. Tamošnja Udruga za očuvanje kulturne i prirodne baštine “Zora” djeluje od 1925. godine, a danas je čuvar povijesti i tradicije ovog kraja na samoj granici Hrvatske i Slovenije.

Mještani Prilišća osnovali su prije gotovo stotinu godina Tamburaško i provjetno društvo Zora. Društvo je bilo nositelj prosvjetiteljstva u ovome kraju. Danas je glavna uloga udruge Zora očuvanje kulturne i prirodne baštine, a među najvrijednijim predmetima o kojima skrbe su tzv. Farkaš tambure. Danas su one u Hrvatskoj gotovo isčeznule, ispričao nam je Nikola Volović, predsjednik udruge “Zora”.

Vrijedno naslijeđe ovog kraja je i povijesna cesta Lujzijana. Upravo njoj posvećena izložba stalan je dio postava u prostorijama udruge. Iz Prilišća potječe i nekoliko poznatih povijesnih ličnosti a jedna od najznačajnijih je ban Ivan Šubašić.

Ono na što su u Prilišću posebno ponosni je izložba misnog ruha koje se nalazi u registru kulturne baštine, a posjetitelji sinoćnje manifestacije također su ovdje imali priliku vidjeti izložbu starog božićnog nakita te povijesnu izložbu o običajima ovoga kraja.