Predstavljena lista “Za radnički Karlovac”

Lokalni izbori sve su bliže, pa kandidati već naveliko pripremaju teren. Sinoć je u karlovačkoj Knjižnici za mlade predstavljena kandidacijska lista “Za radnički Karlovac”, koju nositelj Dimitrije Birač opisuje kao prvu političku opciju čiji su programski zahtjevi radničko-socijalni.

“Građani Karlovca nisu jednaki i ravnopravni. Među njima je mali broj onih koji imaju i velik broj ostalih koji nemaju. Čak i većina radnika spada među one koji nemaju, a mi ne pristajemo biti zajednica u kojoj bi građani trebali biti sretni što uopće imaju bilo kakav posao. Radnici ne smiju biti ostavljeni na milost i nemilost poduzetnicima, a osigurati radnička i sindikalna prava za sve građane trebao bi biti zadatak lokalne politike”, poručio je Dimitrije Birač, nositelj kandidacijske liste “Za radnički Karlovac”.

Birač se osvrnuo i na posljednji Zakon o radu iz 2014. koji je uoči donošenja izazvao brojne polemike u javnosti. “Treba reći da je ono što je sumnjivo je da je i dio sindikalnog rukovodstva, dakle ne sindikata nego samo rukovostva, podržao taj zakon, koji naravno da za radnike nije dobar. On potiče i podržava prekarne odnose rade i nesigurne odnose rada, prije svega agencijski rad i rad na određeno. U posljednjih godinu dana 90 posto onih koji su zaposleni, zaposleni su na određeno vrijeme. Građanima Karlovca ne bi smio biti važan samo podatak da je u posljednjih godinu dana zaposleno 1.500 ljudi, već koliko ih je od toga zaposleno na neodređeno vrijeme, a takvih je vrlo, vrlo malo”, kaže Birač.

U fokusu zahtjeva liste stoga su radno vrijeme Karlovčana i ostali problemi proistekli iz radnog odnosa, edukacija školske djece o radničkim pravima, ali i besplatni vrtić i prehrana u školama kao preduvjet za ukidanje socijalne nejednakosti. Od građana koji su opterećeni potragom za poslom ili pak suočeni sa svakodnevnim negiranjem radničkih prava na poslu, ne može se očekivati da će doprinijeti poboljšanju demografske situacije. Ovo nisu obećanja nego zahtjevi, poručuje nositelj liste i poziva građane na zajedništvo.

Ujedno je predstavljena i FB stranica “Za radnički Karlovac”, a svi radnici i ostali su pozvani da se jave sa svojim iskustvima, a ono što je mnogima zbog straha od poslodavca važno, jest da to mogu učiniti anonimno.