U Karlovcu ulje medicinskog kanabisa zatražila samo jedna osoba

Sredinom prošle godine u Hrvatsku je stigla prva serija ekstrakta kanabisa u kapsulama, uvezenog iz Kanade. Radi se o lijeku za osobe koje boluju od multiple skleroze, karcinoma, AIDS-a i djecu koja boluju od rijetkog epileptičkog sindroma. Od ove godine u ljekarnama se može naći i ulje kanabisa, no, u Karlovcu ga za sada nema, jer se za liječenje kanabisom javila tek jedna osoba.

U Hrvatskoj medicinski kanabis trenutačno mogu dobiti samo pacijenti koji boluju od multiple skleroze, karcinoma, AIDS-a te djeca oboljela od rijetkog epileptičkog sindroma. Budući da još uvijek ne postoji dovoljno istraživanja dobrobiti kanabisa, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ne plaća liječenje medicinskim kanabisom, što znači da si ga bolesnici u potpunosti moraju plaćati sami.

Upravo zbog cijene, koja se kreće od 760 do 1.050 kuna za ulje medicinskog kanabisa, nema puno pacijenata koji su se odlučili na kupovinu ovog lijeka. U Karlovcu je zabilježen samo jedan. Procedura nije komplicirana za ljekarnike. Kada netko zatraži lijek oni ga naruče. Budući da zainteresiranih nema, u Karlovcu trenutno nigdje nema niti ulja niti kapsula kanabisa.

Iako bi terminalno bolesnim pacijentima kanabis mogao pomoći u ublažavanju bolova, mnogi si ovaj lijek ne mogu priuštiti. Kako bi se izbjegla ilegalna nabava kanabisa, mnoge udruge bore se za njegovu legalizaciju. Cilj legalizacije je, kažu, zaštita pacijenata od ilegalnih pripravaka, često upitne kvalitete.