Šesti rođendan udruge Jak kao Jakov

Udruga Jak kao Jakov osnovana je prije šest godina, točno četiri mjeseca nakon što je preminuo Jakov Rubido, dječak koji je postao simbolom borbe protiv zloćudne bolesti. Udruga se tijekom godina razvijala, pomagala oboljeloj djeci i širila važnost humanitarnog djelovanja i pomaganja.

Udruga Jak kao Jakov trenutno brine o 197 obitelji oboljele djece iz cijele Hrvatske. Kroz humanitarni rad, preko vrijednih ruku volontera prikupljaju novac za liječenje djece oboljele od malignih bolesti I nakon toliko godina u udruzi se pitaju kako su uspjeli proći kroz sva ta teška razdoblja. No, pomoć obiteljima oboljele djece u najtežim trenucima najvrijednije je što dobiju zauzvrat. Iako već šest godina prikupljaju sredstva za pomoć u liječenju malih onkoloških pacijenata, ova udruga je sredstva za svoj rad do sada dobila samo od Grada Karlovca.

Ono s čime se najviše ponose u udruzi Jak kao Jakov su slikovnice koje su tijekom posljednje dvije godine predstavljene javnosti. Jakov je dok je bio u bolnici imao osam plišanaca s kojima je razgovarao te smišljao priče. Budući da je dugo bio u izolaciji vrijeme je kratio maštovitim pričama u kojima su glavni junaci bili njegovi plišani prijatelji. Jakovljeve priče njegova je majka željela pretočiti u slikovnice.

Članovi udruge ne prestaju s radom, već pozivaju volontere da im se pridruže. Već za Valentinovo otvaraju štand u Žitnoj kući na kojem će imati prodajnu izložbu svega što njihove vješte ruke izrađuju.