Vodovod i kanalizacija planira realizirati projekte vrijedne gotovo 235 milijuna kuna

Vodovod i kanalizacija i ove godine nastavlja s ulaganjima. U Planu gradnje za 2017. godinu nalazi se 12 većih projekata i niz manjih čija ukupna vrijednost iznosi čak 234,6 milijuna kuna. Dobar dio sredstava, točnije 16,8 milijuna dolazi iz fondova Europske unije, nešto iz gradskog proračuna, dio su sredstva Hrvatskih voda, ali i vlastita sredstva.

Projekt izgradnje vodoopskrbe u Skopskoj vrijedan je 2,1 milijun kuna, izgradnja kolektora Gaza 6,8 milijuna, rekonstrukcija vodoopskrbe i odvodnje u Masarykovoj 1,5 milijuna, izgradnja novog zdenca na vodocrpilištu u Mekušju 300 tisuća kuna. Samo su dio investicija ViK-a koje će biti realizirane ove godine. U nekima im financijski pomaže i Grad Karlovac, kao što je druga faza rekonstrukcije vodoopskrbe i odvodnje u Vranyczanijevoj. ViK izdvaja 4,6 milijuna kuna, a Grad dodatnih 2,7 milijuna kuna za uređenje parkirališta, pješačkih i biciklističkih staza, drvoreda, zelenih površina, javne rasvjete i drugo.

Grad i ViK radit će zajedno i projekt rekonstrukcije vodoopskrbe i izgradnje odvodnje Strmački dol vrijedan 3,2 milijuna kuna, kao i projekt izgradnje sanitarne odvodnje i rekonstrukcije vodoopskrbnih cjevovoda u Žumberačkoj ulici čime će riješiti problem plavljenja u Tićarnici. ViK ove godine najavljuje i veliki projekt Karlovac 2 vrijedan 200 milijuna kuna.

– To je projekt kojem se nadzire zatvaranje financijske konstrukcije na način da će 70 posto biti financirano europskim sredstvima, 25 posto Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša, a pet posto ViK iz naknade za razvoj. Kroz ovaj projekt bit će zamijenjeno 50 kilometara vodovodnih i isto toliko kanalizacijskih cijevi. Početak radova očekuje se ove godine, a nakon projekta pokrivenost kanalizacijskom mrežom trebala bi biti oko 90 posto, ispričao je direktor ViK-a Ivan Mrzljak.

Dodatnih 56 milijuna kuna uložit će Grad u rekonstrukciju prometnica, nogostupa, javne rasvjete i oborinskih kanala na području osam naselja.

– Ovi projekti učinit će Karlovac atraktivnim i kvalitetnijim mjestom za život. Rezultat su reakcija s terena, odnosno ušli su u plan nakon razgovora s ljudima, kazao je predsjednik Gradskog vijeća Damir Mandić.

– Svi ovi projekti čuvaju radna mjesta. Kroz tvrtke koje izvode ove radove, a dio njih je iz Karlovca i Karlovačke županije, ovaj novac bit će vraćen, istaknuo je gradonačelnik Damir Jelić.

Niz je tu ostalih manjih projekata izmjene vodoopskrbnih cjevovoda koje će ViK financirati kroz program održavanja, a kada svi oni budu gotovi smanjit će se i količina azbestnih cijevi sa 80 na manje od 30 kilometara.