Na radionicama u sklopu izložbe “Put u prošlost prirodoslovlja i obrazovanja” sudjelovalo 713 djece

Prošla su gotovo puna četiri mjeseca otkako je u Galeriji “Vjekoslav Karas”, povodom 250. rođendana karlovačke Gimnazije, otvorena izložba “Put u prošlost prirodoslovlja i obrazovanja”. Sinoć je održano i posljednje u nizu predavanja organiziranih u sklopu izložbe, a ovoga puta tema su bila djeca, odnosno osvrt na pedagoški program izložbe.

Nakon predavanja o povijesti Gimnazije Karlovac u 18., 19. i 20. stoljeću, nastavnim slikama i litografijama, ekologiji leptira i važnosti prirodoslovnih zbirki, posljednje predavanje organizirano u sklopu izložbe “Put u prošlost prirodoslovlja i obrazovanja” održala je muzejska pedagoginja Matea Galetić koja se osvrnula na edukativni program, odnosno radionice za djecu održane u sklopu ove izložbe.

Učenici osnovnih i srednjih škola koji su u protekla četiri mjeseca posjetili izložbu na njoj su mogli vidjeti najzanimljivije iz zbirke koja sadrži čak 1153 predmeta od kojih većina datira s prijelaza 19. u 20. stoljeće. Doznali su kako je izgledao kabinet prirodoslovlja krajem 19. st., na koji se način prirodoslovlje učilo nekada, i još mnogo toga, a najzanimljivije su im bile radionice. “Održano je više od 20 radionica na kojima je sudjelovalo 713 djece izosnovnih i srednjih škola. Bilo im je zanimljivo jer inače na redovnoj nastavi baš i nemaju priliku raditi stvari kao što je prepariranje kukaca”, kaže Galetić.

Do kraja izložbe slijede još dvije radionice – prepariranje kukaca i botanička radionica, a za one koji su izložbu propustili dodajmo na kraju informaciju da to mogu ispraviti do 15. veljače.