Vatrogasci nabavili dron za lakše praćenje intervencija, ali i za medije

Karlovački vatrogasci napravili su korak naprijed u opremanju, ali i otvaranju prema javnosti. Naime Vatrogasna zajednica Karlovačke županije nabavila je dron s kojim će u slučaju poplava ili požara većih razmjera, informacija s terena bila što prije dostupna građanima.

– Ono što dron snima, u istom trenutku vidi se na ekranu smještenom u izdvojenom zapovjednom stožeru. Novinari će tako izravno na jednom mjestu dobiti informaciju i sliku koju mogu odaslati putem svojih medija. Prikaz će biti i on-line, pa ćemo pokušati da se putem prijava medijskim kućama pruži mogućnost da snimku distribuiraju onako kako je prikazana, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković.

Dron ima domet tri kilometra, leti na temperautrama od -10 do +40 stupnjeva. GPS-om bilježi točno kuda se kretao pa je nakon određenog vremena, moguće ponoviti let istom rutom. Najviše koristi vatrogasci će od njega imati za vrijeme poplava i požara.

– Za vrijeme poplava ćemo moći sagledati razvoj situacije od sata do sata u skladu sa podacima Hrvatskih voda. Vidjet ćemo stvarnu sliku na terenu i točno što se događa, a to prije nismo mogli, morali smo obilaziti teren što nije bilo moguće svaki sat. Što se požara tiče, pomoći će nam u preventivnim aktivnostima odnosno u motrenju područja za vrijeme povećanih opasnosti od požara na otvorenom prostoru. Na neki način smo dobili zračne snage, a za vrijeme požara sagledavat ćemo veličinu požara, kako se razvija i shodno tome odabrati najbolju taktiku gašenja, pojasnio je Franković.

Sve to bit će moguće iz izdvojenog zapovjednog mjesta u kojem će biti dispečer i zapovjednici koji će raditi s ovom opremom, a koji će ove godine za to biti i posebno osposobljeni. Nastavak je to i ulaganja u kontejnerska vozila koja zajedno sa ovim šatorom služe za intervencije na kojima vatrogasci borave i po nekoliko dana na terenu.

– Taj kontejner je koncipiran tako da riješi potrebe vatrogasaca, ima sanitarni čvor, u njemu će biti dovoljne količine hrane i opreme. To je prvi takav kontejner takve namjene i mi smo prva vatrogasna postrojba u Hrvatskoj koja ima kontejnerski tip vozila i ovo je četvrti kojeg posjedujemo u postrojbi, rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca Miroslav Rade.