Dva “Schengen busa” stigla i u karlovačku policiju

Hrvatska policija nedavno je dobila nova 23 multifunkcionalna vozila, takozvana “Schengen busa”, vrijedna 2,8 milijuna eura za pojačani nadzor državne granice. Deset policijskih uprava na vanjskoj granici Hrvatske dobilo je po dva nova vozila, a preostala tri koristit će se kao mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice. Dva “Schengen busa” stigla su i u karlovačku Policijsku upravu.

Projekt nabave “Schengen buseva” financiran je kroz Schengen Facility Fund, a vozila bi trebala olakšati rad policije na terenu. Kako su pojasnili u policiji, nabava vozila je nastavak procesa pristupanja Republike Hrvatske schengenskom prostoru što za Hrvatsku predstavlja strateški cilj.

Vozila su opremljena najmodernijom opremom koja bi graničnim policajcima trebala olakšati posao na terenu. “Schengen bus” je multifunkcionalan jer može služiti kao zapovjedno vozilo, za zaštitu, te kao pokretni granični prijelaz. U ovom pokretnom graničnom prijelazu uvijek će biti po dva policajca koji će na terenu, na licu mjesta, moći utvrditi identitet osoba zatečenih u prelasku granice ili sumnjivih osoba koje zateknu uz državnu granicu.