“Energetskom obnovom do 70 posto uštede na godišnjoj razini”

83 posto postojećih zgrada u Hrvatskoj ne zadovoljava čak niti propise o toplinskoj zaštiti i uštedi energije iz 1987. godine. Većina zgrada izgrađena je do kraja osamdesetih te ima slabu ili nikakvu toplinsku izolaciju, a takve zgrade troše pet puta više energije od zgrada iz energestkog razreda B. Upravo u zgradama se troši više od 40 posto od ukupne potrošnje energije, a u posljednjih 30 godina taj udio značajno raste.

Sve to i više su nego dovoljni razlozi za energetsku obnovu zgrada, rečeno je na predavanju koje je sinoć održano u karlovačkoj gradskoj knjižnici, na temu “Energetska učinkovitost u zgradarstvu”. Predavanje koje je održao Pavao Škaljac bilo je namijenjeno stanarima stambenih zgrada i njihovim predstavnicima, a organizirao ga je Odbor za energetiku Grada Karlovca.

Kao primjer dobre prakse navedena je energetska obnova u stambenom nizu u Bašćinskoj ulici, na brojevima 37, 39 i 41, gdje je postignuta ušteda u toplinskoj energiji od 55 posto u odnosu na prethodni trogodišnji prosjek, a kada se tome doda 15 posto uštede na snazi dolazi se do ukupne uštede od 70 posto na godišnjem nivou.