Svaka treća žena žrtva je nasilja – u Zagrebu kampanja “Milijarda ustaje 2017.”

Svaka treća žena u svijetu doživjela je neku vrstu nasilja, silovana je, pretučena ili zlostavljana. Uz poruku: “Danas je to neka druga žena, sutra ste to vi!” u Zagrebu je jučer održana kampanja Milijarda ustaje 2017. Središnja je tema bila eksploatacija žena i izgradnja globalne solidarnosti dok nasilje ne prestane. Tamo su bile i žene iz Karlovačke županije.

U vrijeme održavanja skupa u Rijeci je ubijena jedna žena. Dovoljno je izreći ovaj podatak da svima bude jasno da nasilje nije negdje daleko, već u našem susjedstvu.

Kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u kojoj sudjeluju žene i muškarci u više od 200 zemalja, već petu godinu zaredom organiziraju brojne ženske udruge i druge organizacije civilnog društva. Između ostalog i mreža žena SOIH-a na čijem je čelu Gordana Jurčević.

Organizatori hrvatske kampanje su pozvali Vladu i premijera Andreja Plenkovića da hitno ratificiraju Istambulsku konvenciju kako bi se počela primjenjivati i kako bi se uspostavili standardi zaštite žena.