Karlovačka županija dio projekta “Jedna HR županija – jedna obnovljena kuća u Bosanskoj Posavini”

Izaslanstvo Karlovačke županije posjetilo je Republiku Srpsku. Povod posjeta bio je projekt “Jedna HR županija – jedna obnovljena kuća u Bosanskoj Posavini”. Karlovačka županija prva se uključila u projekt te je, zajedno sa svojim gradovima, donirala novac za obnovu jedne kuće u mjestu Modriča.

Marko Knežević prije godinu dana vratio se u Modriču odakle je izbjegao u ratu. Vrativši se, na mjestu svoje nekadašnje kuće zatekao je šikaru. Prvih godinu dana živio je u iznimno teškim uvjetima – u garaži bez prozora i vrata.

No zahvaljujući projektu “Jedna HR županija – jedna obnovljena kuća u Bosanskoj Posavini”, u koji se uključila Karlovačka županija, kuća mu je obnovljena, pa sada konačno može živjeti životom dostojnim čovjeka. Riječ je o projektu čiji je cilj pomoći povratnicima u ovo ratom opustošeno područje. Karlovačka županija prva je uplatila novac za obnovu. Prikupljeno je 120.000 kuna, a projektu su se, osim same Županije, pridružili i svi njeni gradovi – Karlovac, Ozalj, Slunj i Duga Resa, svatko s 20.000 kuna.

U sklopu projekta do sada je realizirano sedam objekata, a uskoro bi trebala početi i izgradnja osme kuće. Uspije li projekt u potpunosti, njime će biti obnovljeno ukupno 20 kuća. Kap u moru s obzirom na 5.000 zahtjeva za obnovu i rekonstrukciju ratom porušenih kuća, ističe dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković, no svaka kuća i svaki povratnik itekako su važni jer trenutno ovdje živi svega 5 posto nekadašnjeg stanovništva.