Učenički dom Karlovac: Prevencijom protiv vršnjačkog nasilja!

Istraživanje provedeno na uzorku od 23.000 učenika pokazalo je da je čak 33 posto djece tijekom određenog perioda bilo izloženo fizičkom, emocionalnom ili verbalnom nasilju. U 11 posto slučajeva nije se radilo o izoliranom slučaju, već nasilju koje se ponavljalo. Stoga se jučer i danas u Saboru raspravljalo o proglašavanju Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

U Karlovcu nažalost nerijetko svjedočimo nasilju. Nedavno je naš grad upravo iz tog razloga dospio i u dnevnike nacionalnih televizija. Vršnjačko nasilje ne odvija se uvijek na ulici, meta su mu često slabiji, siromašniji ili po bilo čemu različiti.

U Učeničkom domu u Karlovcu trenutno borave 152 korisnika, a kako bi se takve situacije spriječile mnogo se radi na prevenciji, kaže nam pedagoginja Nevenka Brnardić. Kako pojašnjava, svake godine Učenički dom organizira niz aktivnosti čiji je cilj osvijestiti ovaj problem među mladima, a nedavno je tako održan i kviz na temu vršnjačkog nasilja te su učenici izrađivali prezentaciju na tu temu. Upravo prevencija, ali i dobra suradnja s roditeljima, u ovom slučaju dali su rezultate, pa dramatičnih situacija ovdje nema, kažu u Domu. “Ne zabijamo glavu u pijesak, dogodi se poneka psovka ili slično, ali reagiramo na svaki slučaj za kojeg doznamo kako mali problem ne bi prešao u veći”, dodaje Brnardić.

No, dok se u Domu osjećaju sigurnima, korisnici priznaju da su u školi i na ulici svjedočili vršnjačkom nasilju. Kako kažu, često se radi o opetovanom nasilju, a najveći je problem izostanak adekvatne reakcije okoline.

Kako bi se vršnjačko nasilje spriječilo, saborski su zastupnici podržali prijedlog da se zadnja srijeda u veljači proglasi Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja. Inače, u svijetu se to čini Danom ružičastih majici, a sve je počelo u Kanadi kao potpora dječaju koji je bio izvrgnut vršnjačkom nasilju samo zato jer je u školu došao u ružičastoj majici.