Karlovačka županija najbolja u Hrvatskoj po korištenju biomase

Karlovačka županija apsolutni je lider u Hrvatskoj po korištenju biomase. Višegodišnji program uvođenja ovog energenta u kotlovnice škola i drugih javnih zgrada Karlovačke županije započet je još 2013. godine kroz projekt “Zelena energija”, a do danas je ostvario odlične rezultate, poručili su s konferencije za medije župan Karlovačke županije Ivan Vučić i ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske dr.sc. Julije Domac.

Tri realizirane investicije kotlovnica na biomasu ukupne vrijednosti 3,7 milijuna kuna, osigurana sredstva za četvrtu kotlovnicu u iznosu od 1,6 milijuna kuna, više od 170 ugrađenih manjih peći na pelete, izrada glavnih projekata i investicijskih studija za osam osnovnih i srednjih škola – sve su to rezultati projekta “Zelena energija”. Realiziranim projektima u školstvu, od 2013. godine ostvarena je ušteda u iznosu od 7,5 milijuna kuna, ili čak 70 posto.

Prva velika investicija, vrijedna gotovo 1,5 milijun kuna, realizirana je u OŠ Vladimir Nazor u Dugoj Resi za koju su osigurana bespovratna sredstva Ministarstva gospodarstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Druga dva velika projekta su OŠ Slunj i OŠ Slave Raškaj Ozalj.

Zanimljivo je da su škole u Slunju i Ozlju jedine škole u Hrvatskoj u kojima je zamjena kotlovnica financirana modelom javno-privatnog partnerstva kojega su razradile Karlovačka županija i REGEA te njime namjeravaju obnoviti veći broj kotlovnica bez ulaganja vlastitih proračunskih sredstava. Ukupan iznos investicije za obje škole iznosio je 2,2 milijuna kuna, od čega je Fond financirao 50,5, a privatni investitor 49,5 posto.

Sljedeća investicija je kotlovnica u sklopu Srednje škole Duga Resa, koja će se rekonstruirati europskim bespovratnim sredstvima. U planu je i izgradnja zajedničke kotlovnice za Obrtničko-tehničku i OŠ “Ivana Brlić Mažuranić” u Ogulinu. Osim financijskog, nije zanemariv ni ekološki aspekt ovih projekata u vidu smanjenja emisija CO2, kao i razvoj lokalnog gospodarstva, budući da se kotlovnice ospkrbljuju energentom lokalnog karaktera.