Najavljeni novi sastanci s ministrom Barišićem

Kurikularna reforma, upravljačka prava osnivača škola, pomoćnici u nastavi, povezanost obrazovnog i realnog sektora neke su od tema o kojima su hrvatski župani i njihovi suradnici raspravljali na sastanku s ministrom znanosti i obrazovanja Pavom Barišićem.

Na sastanku se raspravljalo o šest – sedam točaka te je konstatirano da su sve teme toliko bitne da zaslužuju posebne sastanke, kaže resorni županijski pročelnik Željko Šančić.

Bilo je govora i o upravljačkim pravima, odnosno ulozi županija kao osnivača u partnerskom odnosu prema školama, kako bi se osigurala autonomija škola ali i ojačala uloga županija u odgovornosti prema njima. Problem pomoćnika u nastavi trebalo bi sustavno riješiti, kako bi se izbjegli šokovi javljanja na natječaje svake godine. Dotaknuli su se i upisa u srednje škole, odnosno deficitarnih zanimanja i boljoj povezanosti obrazovnog i realnog sektora.

Decentralizirana sredstva, odnosno njihovo smanjivanje iz godine u godinu sve je veći problem s kojim se županije suočavaju. Kumulativno gledano od 2011. na području županije bilo je 44,6 milijuna kuna manje sredstava. U godinama pred nama možemo očekivati veća sredstva za školstvo, zaključio je Šančić.

Kada će biti sljedeći sastanak još se ne zna, no trebao bi biti uskoro, što ovisi o pripremljenosti pojedine teme.