Panihida povodom Dušnog dana

Braniteljske udruge i Hrvatska pravoslavna crkva zajednički su danas organizirali panihidu povodom Dušnog dana, za pravoslavne Hrvate koji su poginuli u Domovinskom ratu. Održana je na grobu Petra Preradovića u arkadama na Mirogoju.

Panihidi ili molitvi za poginule i umrle odazvali su se hrvatski branitelji na inicijativu Hrvatske pravoslavne crkve. U Domovinskom ratu sudjelovalo je 10.500 branitelja pravoslavne vjere, bili Hrvata, bilo Srba. Okupljeni su i danas podsjetili da je Hrvatska pravoslavna crkva postojala kroz povijest te da je u Drugom svjetskom ratu pokušano njeno zatiranje.

Već nekoliko godina panihida se služi na grobu Petra Preradovića na Mirogoju, a prilikom molitve okupljeni se prisjete poginulih branitelja, ali i ostalih značajnih Hrvata pravoslavne vjere.

Da bi Hrvatska pravoslavna crkva bila priznata država traži da ima 500 vjernika, prema popisu stanovništva iz 2011. godine postoji 16.500 ljudi koji su pravoslavci hrvatske nacionalnosti, poručuju organizatori molitve.

 

Svi koji žele saznati više o djelovanju i povijesti Hrvatske pravoslavne crkve pozvani su da dođu na predavanje koje će biti održano 23. veljače u 17 sati u dvorani Književnog društva svetog Jeronima u Zagrebu.