Dan ružičastih majica obilježen i u OŠ Švarča

Prije desetak godina u Kanadi je jedan dječak u školu došao u ružičastoj majici u znak potpore svojoj bolesnoj majci te je zbog toga bio izložen vršnjačkom nasilju. Ipak, dobio je potporu svojih kolega, a Pink Shirt Day od tada se obilježava zadnje srijede u veljači kako bi se osvijestilo djecu i mlade, ali i njihove roditelje o problemu vršnjačkog nasilja.

Osnovna škola Švarča je aktivno uključena u brojne preventivne programe, ali i obilježavanje Dana ružičastih majica koji se ovdje obilježava već godinama. Škola jest nulto mjesto tolerancije na nasilje, no to ne znači da se slučajevi nasilja ne događaju.

 

Događali su se slučajevi da djeca prijave nasilje, odnosno da se jave djeca koja su žrtve nasilja, u tom slučaju dužnost je škole to prijaviti nadležnim institucijama, a važno je ponoviti da nasilje ne mora nužno biti fizičko, osim verbalnog i psihičkog sve je učestalije i nasilje koje se događa na društvenim mrežama.

Kroz CAP program, koji je najobuhvatniji prevencijski program u edukacije o nasilju uključeni su učitelji i djelatnici škole, roditelji te potom djeca. Učenici OŠ Švarča bez obzira na dob, znaju prepoznati nasilje, ali i što učiniti kad ga uoče.

 

 

Osim na Švarči, dan ružičastih majici aktivno su obilježili i učitelji te učenici OŠ Dragojle Jarnević, s porukom da se nasilje ne smije tolerirati.