U fundusu NSK i publikacije USKA-e

Iz Udruge slijepih USKA povodom obilježavanja 410. obljetnice utemeljenja Nacionalne Sveučilišne Knjižnice u Zagrebu, podsjećaju kako se među tri milijuna svezaka koje knjižnica ima u svom fundusu, mogu naći i publikacije Udruge. Za to je zaslužan Mirsad Bećirović, začetnik projekta ”Pruži mi ruku, budi mi prijatelj” kroz čije su provođenje nastale čak četiri slikovnice o psima vodičima. Nagrađene su poveljom UNICEF-a Hrvatska za najakciju Grada Karlovca 2009. godine.

Ove slikovnice darovane su djeci svih karlovačkih vrtića kao i vrtića u Ogulinu te Ozlju u sklopu edukacija mališana o ulozi pasa vodiča u životu slijepih osoba. Ilustrirala ih je naša poznata akademska slikarica Aleksandra Goreta. Priču o legendarnim psima vodičima Zoli i Eriku napisala je prof. Nataša Vojnović, a slikovnice je uredila mag.nov. Romija Radočaj Naglić.

Uz slikovnice Udruga je izdala i edukativne brošure od kojih je ona pod naslovom “Gledate nas, a vidite li nas” uvrštena u top deset naslova stručne literature na portalu “knjiznice.hr [1]” o problematici slijepih i slabovidnih osoba. U fundusu NSK svoje mjesto našla je i brošura pod naslovom “Mi vidimo sport, vi vidite nas” nastala u sklopu projekta Sportom za ljepšu budućnost.