U karlovačkoj i ogulinskoj bolnici počinju preventivni sistematski pregledi za hrvatske branitelje

U Općoj bolnici Karlovac i ogulinskoj Općoj bolnici i bolnici hrvatskih branitelja počinju preventivni sistematski pregledi za hrvatske branitelje. Naime u karlovačkoj bolnici potpisani su Sporazumi između ministarstava hrvatskih branitelja, zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ministarstvo branitelja u lipnju 2012. godine krenulo je u istraživanje pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja. Prema preliminarnim rezultatima od 1998. do 2010. godine umrlo je 24.249 hrvatskih branitelja, a samo prošle godine oko 3.300 branitelja. Najveći uzrok smrtnosti su tumori, zatim bolesti cirkulacijskog sustava te posljedice ozljeda, trovanja i drugih sličnih uzroka, a prosječna dob u kojoj umiru je 51 godina.

Zato je lani pokrenut pilot projekt preventivnih sistematskih pregleda u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a pristupila su im 823 branitelja. Ove godine ministarstvo je u tu svrhu osiguralo 26 milijuna kuna za 32.000 branitelja s područja cijele Hrvatske, a ciljana skupina su oni koji su u borbenom sektoru proveli više od 1.500 dana.

– Očekujemo da će taj broj i odaziv biti veći. Ministarstvo će pozivati branitelje s više od 1.500 borbenih dana, ali jednako tako oni koji osjećaju simptome bolesti, a imaju manje dana provedenih u ratu, slobodno se mogu javiti u županijske bolnice. Pozivam ovim putem sve hrvatske branitelje da se odazovu ovim preventivnim pregledima, a oni kojima se utvrdi bilo kakva rizičnost bit će upućeni na daljnje specijalističke preglede, izjavio je u Karlovcu ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

– U karlovačkoj bolnici imamo dva tima koji će svaki dan moći pregledati od 20 do 25 branitelja. Preventivni sistematski pregled obuhvaća laboratorijske nalaze, elektrokardiogram, radiogram pluća, pregled interniste, ultrazvuk abdomena, za starije od 50 godina pregled prostate, zatim pregled urologa, a kod žena ginekologa, pojasnio je ravnatelj OB Karlovac dr. Ervin Jančić.