Male maškare prodefilirale karlovačkim ulicama

Karlovcu je jutros održan Dječji fašnik. Manifestacija je u središtu grada okupila najmlađe Karlovčane, kako bi djeca iz vrtića i osnovnih škola pokazala kostime koja su vrijedno izrađivala sa svojim odgojiteljicama i učiteljicama. Osim što su se dobro zabavili, sudionici fašničke povorke ujedno su oživjeli tradiciju karlovačkog fašnika.

Maškare, fašnik ili karneval, kako god zvali ovaj običaj, definitivno se radi o jednom od djeci najdražih perioda u godini. Ribice, bubamare, mačkice i puževi, vragovi i anđeli, lego kockice, snjegovići, klaunovi, princeze i superjunaci, ali i karlovačke Zvijezde, samo su neki od maštovitih kostima u kojima su djeca iz karlovačkih vrtića i osnovnih škola prodefilirala središtem grada. Njih više od tisuću okupilo se na Trgu bana Jelačića i ondje formiralo povorku koju su došli pratiti ponosni roditelji, starija braća i sestre, bake i djedovi, a vesele male maškare izazvale su osmjeh i na licima slučajnih prolaznika. Većina kostima nastala je u vrtićima i školama, a izrađivala su ih sama djeca uz pomoć odgajatelja, nastavnika, ali i roditelja.

Vesela povorka od središnjeg je gradskog trga uz glazbenu pratnju prodefilirala Korzom, a konačni cilj bilo je Gradsko kazalište Zorin dom ispred kojega ih je dočekao gradonačelnik.

Osim kostima, male su maškare publici priredile i zabavni program. Srećom, poslužilo ih je i lijepo vrijeme, pa je Dječji fašnik u Karlovcu bio šaren i veseo kao što to i treba biti, budući da običaj maskiranja nosi upravo simboliku pobjede nad zimom i ponovnog buđenja prirode.