Korizma vrijeme susreta sa samim sobom

Četrdesetdnevno trajanje korizme započelo je Pepelnicom čija je simbolika, baš kao i cijele korizme, susret sa samim sobom i svojom prolaznošću te susret s Bogom i vječnošću. Jedna od najznačajnijih poveznica korizme sa Svetim Pismom je Isusovo povlačenje u pustinju, nakon krštenja, a prije javnog djelovanja.

Prema riječima vlč. Duje Kurtovića, župnika Župe sv. Franje Ksaverskog Švarča, “pustinja u Svetom pismu je jedno snažno mjesto, gdje se čovjek želi povući kako bi osluškivao sebe i puno je toga u životu potrebno smiriti da čovjek sam sebe doživi, da malo više sam sebe upozna, svoje misli, svoja djela, svoje reakcije na događaje svoje svakodnevice. Lijep je to poziv da se prisjetimo odakle smo i što smo.”

Mnoštvo je načina da ljudi izraze svoju vjeru, naglašava velečasni Kurtović, ali najbitnije je promišljati o Isusovom primjeru, “što je Isus radio, kako je on odreagirao na neke situacije koje su se događale, a stvarno je bio pravedan. To nas sve poziva da promijenimo sebe iznutra, da radimo na sebi i da ono čega se mislimo odricati u razdoblju korizme ne bude nešto bezvezno, nešto smiješno jer svaka molitva, svaki post, svako odricanje, svako činjenje dobrog djela trebalo bi nas promijeniti duboko iznutra. Isus poziva da se povučemo u svoju sobu, da tu pravednost koju činimo i živimo ne nabacujemo drugima na nos, da nas vide i hvale, nego da to činimo iskreno iz ljubavi, iz dubine srca jer je to ono što Bog vidi”.