Pepelnica umjetnika u Nacionalnom svetištu svetog Josipa

U Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu povodom Pepelnice je služena sveta misa, koja je ovoga puta nazvana Pepelnicom umjetnika jer se molilo s umjetnicima i za umjetnike. Nakon mise u prostoru Galerije “Martin Borković” održan je okrugli stol na temu “Domovina umjetnika”, na kojem su o temi promišljali Anja Šovagović Despot, Slavko Nedić i rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa monsinjor Anton Sente.

Pepelnica umjetnika je niknula u Francuskoj prije osamdesetak godina, a u Hrvatsku ju je donio dominikanac Franjo Prcela 2001. godine. U karlovačkom Nacionalnom svetištu svetog Josipa prvi je put održana prošle godine. Ove godine tema okruglog stola koji je održan nakon mise bila je “Domovina umjetnika”.

Sudionici, porinovac Slavko Nedić i kao posebna gošća glumica Anja Šovagović Despot, zajedno s domaćinom monsinjorom Senteom, među ostalim, promišljali su o uporištu i snazi koja im je kao umjetnicima potrebna.

Ovogodišnja Pepelnica umjetnika ostvarena je u suradnji s Gradskim muzejom Karlovac i njegovim djelatnicima, a cijeli događaj dodatno je oplemenio nastup mlade učenice Glazbene škole Karlovac Lucije Klarić, koja je nastupila uz pratnju svog oca Marijana.