Hrvatskim građanima najvažniji su mir, ljudska prava i poštovanje ljudskog života

Sponzorirani članak

Europska komisija objavila je nacionalno izvješće Standardnog Eurobarometra za Hrvatsku – javno mnijenje u Europskoj uniji za jesen 2016. godine. Naručitelj istraživanja je Glavna uprava za komunikaciju Europske komisije, a proveo ga je konzorcij TNS opinion & social.

U Hrvatskoj je istraživanje provedeno u razdoblju od 5. do 14. studenoga 2016., na reprezentativnom uzorku građana starijih od 15 godina koji je u Hrvatskoj obuhvatio 1062 građana. Ovo je 86. po redu izvješće Eurobarometra, a 25. po redu koje je obuhvatilo i Hrvatsku.

Hrvatski su ispitanici među optimističnijima glede budućnosti Europske unije i čak ih je devet postotnih bodova više optimističnih nego na prosjeku EU28. Hrvatski i europski ispitanici u podjednakoj velikoj većini, 69% pozitivno gledaju na sklapanje Rimskih ugovora, koje su 1957. godine potpisale zemlje Beneluksa (Belgija, Nizozemska i Luksemburg), Francuska, Italija i Njemačka.

Nezaposlenost hrvatski ispitanici stavljaju na visoko prvo mjesto među teškoćama s kojima se zemlja suočava, dok na drugo mjesto stavljaju gospodarsko stanje u zemlji. Povjerenje u pravosuđe odnosno u pravosudni sustav ima natpolovična većina Europljana, dok mu dvotrećinska većina Hrvata ne vjeruje.

I hrvatskim ispitanicima su, kao i prosječnom Europljaninu, od ponuđenih vrijednosti osobno najvažnije mir, ljudska prava i poštovanje ljudskog života – tim redoslijedom.

Hrvatski su ispitanici naklonjeniji useljavanju od ispitanika na razini EU28. No, i jedni i drugi u većini podupiru useljavanje iz drugih država članica EU-a, a protive se useljavanju iz trećih zemalja.

Hrvati ipak ostaju uvelike optimistični glede budućnosti Europske unije i u znatnoj većini podupiru Uniju s jedinstvenim politikama. Europskim institucijama također znatno više vjeruju nego domaćima, iako samo Europski parlament uživa povjerenje većine ispitanika. Uvelike, međutim, prevladava uvjerenje Hrvata da su o europskim pitanjima loše obaviješteni.

Cijelo izvješće za Hrvatsku dostupno je na https://ec.europa.eu/croatia/sites/croatia/files/st86_natrep_rephr.pdf