Stanari Primorske 11 prvi u Karlovcu dobili otpadomjer

Svaki građanin grada Karlovca u prošloj godini proizveo je prosječno oko 260 kilograma otpada. Polako nam se bliži vrijeme kada će se ti podaci točno morati mjeriti. I dok za kuće to nije toliki problem, mjeriti miješani komunalni otpad stanarima u stanovima nešto je složeniji postupak. Stoga je karlovačka Čistoća u suradnji s Inkasatorom pokrenula pilot projekt otpadomer, a prvi je za višestambenu zgradu postavljen u Primorskoj 11. 18 domaćinstava sada će svoj miješani komunalni otpad bacati u kontejner s otpadomjerom. On pomoću ključa točno mjeri količinu otpada koju proizvodi svaki stan.

– Išli smo na varijantu da ne bude previše elektronike na kanti, već da je ona sadržana u ključu koji prilikom svakog ubačaja bilježi iz kojeg je stana stigao otpad. To će nam pomoći da vidimo točnu količinu otpada koju odlaže svaki stan tijekom jednog mjeseca, kazao je direktor Čistoće Damir Jakšić.

Pilot projekt za sada će trajati barem dva mjeseca, stanari su prošli edukaciju, a sustav košta oko 4.000 kuna. Stanari to na svojem računu neće osjetiti.

– Najvažnije je naglasiti da se cijena isporuke komunalne usluge neće promijeniti te da ovaj pilot projekt u svojoj prvoj fazi služi za analitiku sastava otpada i količine koja dolazi iz ove zgrade, napominje direktor Inkasatora Nikola Rogoz.

Inače otpadomjer je hrvatski proizvod koji se već koristi u Korpivnici i Križevcima.

– Mi ćemo na razini grada morati okupiti sve zainteresirane, upravu i tvrtke, ali i udruge civilnog društva da u ovom djelu osvješćivanja potrebe za odvajanjem otpada sudjelujemo svi kako bi ovaj problem koji je kod višestambenih zgrada prisutan, riješili što brže, dodaje predsjednik Gradskog vijeća Damir Mandić.

No to ne ovisi samo o lokalnoj samoupravi već o nacionalnoj razini, odnosno resornom ministarstvu o kojem ovisi i rok do kojeg bi mjerenje otpada trebalo zaživjeti u svim kućanstvima.

– Ministarstvo treba pravila definirati uredbom, a uredba se već deset puta odgađala od 2013. godine. Zadnja najava je da će biti donesena sredinom ove godine, pa bi na temelju uredbe Gradsko vijeće ove jeseni ili početkom nove godine donijeti cjenik kako bi imali tu priču gotovu. Čistoća je spremna, čekaju se samo pravila igre, zaključuje Jakšić.