Gradonačelnik Jelić obišao OPG Kusanić

U proteklih 10 godina Grad Karlovac kroz razne oblike potpora i mjera pomogao je karlovačkim poljoprivrednicima s 20 milijuna kuna. Jedan od poljoprivrednika je i Ivica Kusanić koji u Brežanima ima farmu svinja i gotovo svake godine ostvaruje potpore iz gradskog programa. Njegov OPG danas je obišao gradonačelnik Damir Jelić.

Na OPG-u obitelji Kusanić nalazi se ukupno 650 svinja od čega je 115 rasplodnih krmača. Svinjogojstvom se bave 20-ak godina. Uz to, obrađuju 82 hektra zemlje na kojoj proizvode žitarice za prehranu svinja. Primarna proizvodnja, kaže Ivica, danas nije jednostavna.

– Tržište je danas najveći problem, međutim mi imamo sreće pa jednoj mesnici prodajemo tovljenike, a pečenjari odojke. Uspijevamo nekako sve plasirati na tržište, ali da je lako, baš i nije, priča nam nositelj OPG-a Ivica Kusanić.

Na godinu se na farmi proizvede oko 2.000 odojaka i tovljenika. Osim gospodarskih zgrada, OPG posjeduje i svu potrebnu mehanizaciju. Dobar dio financijske pomoći za uređenje farme stigao je i iz Grada Karlovca. Tako je u posljednjih pet godina kroz razne oblike gradskih potpora OPG-u Kusanić isplaćeno je nešto više od 263 tisuće kuna. Kada se ti novci spoje s onima s državne razine, lakše se radi.

– Grad nas prati i pomaže kroz razne mjere potpora i poticaja po raznim programima, a mi smo koristili gotovo sve mjere, od sufinanciranja kamata za kredite do poticaja po grlu. Koristili smo i sredstva iz potpora za kapitalne investicije za uređenje i opremanje prasilišta i odgajališta te brojne druge, dodaje Ivica.

– Ovo je jedna lijepa priča, a za lijepu priču potrebno je puno znoja. Inače mi smo jedinstveni u Hrvatskoj jer kada je najveća kriza krenula, tada smo podizali poticaje i potpore za poduzetnike i poljoprivrednike, dakle vratili smo u konačnici ljudima natrag ono što privređuju. Posebno sam sretan što sam ovdje u Brežanima zbog priče vezane uz Domovinski rat. Na ovom prostoru koji je bio okupiran, vidi se da se može samo je potrebno puno rada i puno umješnosti, poručio je gradonačelnik Damir Jelić.

U planu obitelji Kusanić je i daljnje ulaganje u farmu, a uskoro očekuju i europska sredstva za nabavu mehanizacije.