Korak organizirao obilježavanje Dana žena u Slunju

Članice Ženske grupe Korak Međunarodni dan žena ove su godine obilježile u Slunju. Ženama su dijelile karanfile u znak borbe za ravnopravnost. Žene danas još uvijek nisu ravnopravne, o čemu govori i podatak da Istanbulska konvencija nije ratificirana,upozoravaju iz Koraka.

Borba žena za ravnopravnost počela je upravo karanfilima koji su i danas ostali simbol te borbe. Ravnopravnost danas deklarativno postoji, no u praksi to nije baš tako. Najteži vod kršenja ljudskih prava je nasilje nad ženama, upozoravaju iz Koraka.

Na jučer održanom sastanku saborskog odbora za ravnopravnost čak su i neke žene bile protiv ratifikacije Istanbulske konvencije koja između ostalog donosi i više prava ženama žrtvama nasilja.

Nasilje u obitelji puno se puta tretira kao prekršaj, a ne kazneno djelo, protiv čega se udruge bune i pozivaju žene da dignu glas protiv nasilja i neravnopravnosti.

U protekloj godini samo u Karlovačkoj županiji bilo je 587 prijava za obiteljsko nasilje gdje su žrtve bile žene. Bez obzira na ovako veliki broj prijava, procesuirano ih je samo deset u prošloj godini.