Peraković kao HDZ-ov kandidat najavio turističke projekte, ali i gradnju vrtića u Belajskim Poljicama

Nakon devet godina, načelnik Barilovića Dražen Peraković vratio se u HDZ. Prije četiri godine vlast je osvojio kao nestranački kandidat, ali uz podršku HDZ-a, pa će na ovim lokalnim izborima nastaviti sa strankama koje su i do sada bile uz njega, ali kao kandidat stranke, najavio je Peraković na konferenciji za novinare zajedno s kandidatom za župana Damirom Jelićem u Donjem Velemeriću.

Lokacija kupališta kod mosta u Donjem Velemeriću nije odabrana slučajno jer bi se ovdje trebao razvijati turistički potencijal općine.

– Do sada je ovdje uloženo oko dva milijuna kuna za otkup zemljišta, za prostorno-plansku dokumentaciju i trenutno se rade određeni projekti. Površina je oko osam hektara i po detaljnom planu uređenja ovdje bi se trebao graditi autokamp, Aqua park s unutarnjim i vanjskim bazenom, Centar za pustolovni turizam i sportska dvorana, ispričao je Peraković.

Cijela priča vrijedna je oko 50 milijuna eura, međutim radi se o projektantskoj cijeni, koja kako kaže Peraković obično je veća nego realna. Dobar dio bi trebao biti financiran europskim sredstvima, baš kao i novi vrtić u Belajskim Poljicama za 50 mališana, a za kojeg je općina već otkupila zemljište.

– Izdana je građevinska dozvola, napravljen izvedbeni projekt, a ovog trenutka projekt je u fazi kandidiranja prema fondovima EU gdje prema sadašnjem pravilniku imamo maksimalni broj bodova koji se može ostvariti. Nadamo se da bi taj vrtić 2018. godine bio završen i 2019. useljen. Moram napomenuti da djeca s područja općine odlaze u Dugu Resu i Karlovac u vrtić što općinu košta od 300 do 400 tisuća kuna godišnje, tako da opravdanost ovog oko pet milijuna kuna vrijednog projekta postoji, pojasnio je Peraković.

Planove, ali i dosadašnji rad općinske vlasti pohvalio je i kandidat za župana Damir Jelić.

– Posebno me veseli što ovdje uz Koranu postoje ozbiljni razvojni projekti koji su potencijal za europske fondove, a koji su važni za jačanje turizma što nam je bitno u Karlovačkoj županiji. Sve zajedno usmjereno je prema punoj zapošljivosti naše županije, dodao je Jelić.

Nova radna mjesta su upravo ono što ovi projekti i donose općini Barilović koja je jedna od općina u našoj županiji s najmanjom stopom nezaposlenosti.