Udio žena polako raste, ali policija je još uvijek dominantno muška profesija

Policija, vojska i vatrogastvo najočitiji su primjeri dominantno muških profesija. Iako se, vezano uz povećanje žena u policiji, stanje iz godine u godinu popravlja, sa 17,81 posto Hrvataka je još uvijek ispod postotka karakterističnog za razvijena europska društva gdje se udio žena kreće oko 25 posto. Dio je to rezultata istraživanja “Žene u policiji”, koje je provela Iva Balgač, policijska službenica za međunarodnu policijsku suradnju u Uredu glavnog ravnatelja policije.

Prometna policajka Marina Krbavčić, kontakt policajka Jelena Budimir i interventna policajka Tena Matić tri su od ukupno 3618 policijskih službenica u MUP-u. One su još uvijek u manjini u odnosu na svoje muške kolege, naime tek svaki šesti policijski službenik u Hrvatskoj je žena. Ipak, ne susreću se sve s diskriminacijom.

Ove tri policijske službenice svijetle su iznimke hrvatske statistike na čijem se popravljanju treba još mnogo raditi, pokazalo je istraživanje “Žene u policiji – rodni aspekti policijske prakse u RH”. Istraživanje je, između ostalog, pokazalo da žene imaju brojne prednosti – obrazovanije su, racionalnije, manje agresivne, boljih su komunikacijskih vještina, opreznije su te na njihov rad ima manje pritužbi. Ipak, na rukovodećim položajima u policiji ih je malo – samo 438.

Problemi koji “koče” napredak žena u policiji većinom su jednaki kao i problemi žena na tržištu rada u drugim djelatnostima, a to se odnosi na sve vezano uz majčinstvo – pitanja vezana uz privatni život, korištenje roditeljskog dopusta, usklađivanje obiteljskog života i posla, ali i dob, kaže pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Ovo istraživanje doprinos je položaju žena u policijskom sustavu, ali i položaju žena općenito, zaključak je sudionika promocije, među kojima su bili još i državna tajnica u MUP-u Lidija Pelivan Stipetić, sveučilišni profesori Božo Skoko i Irena Cajner Mraović te načelnica PU primorsko-goranske Senka Šubat.