Rast izvoza, proizvodnje, potrošnje i zaposlenosti

Rast zaposlenosti u kontekstu kretanja izvoza, proizvodnje i ostalih gospodarskih pokazatelja bila je tema konferencije za medije koju je organizirala Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Karlovac. Predsjednik komore Zlatko Kuzman istaknuo je ohrabrujuće gospodarske pokazatelje vidljive kroz porast potrošnje prometa u trgovinama na malo i u turizmu te porast industrijske proizvodnje i izvoza, što je rezultiralo padom nezaposlenosti.

Novi podaci gospodarskih pokazatelja nakon dugo vremena su ohrabrujući. Porast potrošnje u trgovinama na malo prate i pozitivni turistički pokazatelji. Bilježi se i značajan porast turizma u Karlovačkoj županiji koja je tradicionalno industrijska županija jer preko 58 posto zarađuje od industrije.

Ono što je najvažnije za Karlovačku županiju je porast industrijske proizvodnje, ali generator rasta BDP-a na nacionalnoj razini i pokazatelj gospodarskog rasta je robna razmjena i rast izvoza. Od 2010. godine izvoz se u Karlovačkoj županiji povećao za 72 posto. Posljedica toga je i pad nezaposlenosti.

“Sve su to pokazatelji boljih i vedrijih dana i porasta optimizma”, naglašava predsjednik Kuzman.