Projekti Gradske knjižnice unazad deset godina

Osvrt na najznačajnije projekte Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” u razdoblju od 2007. do 2017. godine bila je tema konferencije za medije koju je organizirala knjižnica. O projektima koji su započeti u posljednjih deset godina i koji su još u tijeku govorili su ravnateljica knjižnice Jasmina Milovčić, gradska pročelnica Andreja Navijalić i gradonačelnik Damir Jelić.

Gradska knjižnica danas djeluje kroz pet odjela, sedam službi na tri lokacije. To su centralni dio na adresi Ljudevita Šestića, Knjižnica za mlade u Banjavčićevoj ulici i Knjižnična stanica Švarča. Prošle godine donesen je Strateški plan u kojem navode viziju i misiju djelovanja do 20120. godine.

1976. godine otvoren je sada stari dio knjižnice, a 2007. su završeni radovi na novom dijelu. U novi dio uloženo je ukupno 22 milijuna kuna sredstava. Uslijedila je sanacija krova i elektroinstalacije starog dijela zgrade, što je financirano iz gradskog proračuna. Gradska knjižnica je najstarija ustanova u kulturi i ures Grada Karlovca, koji je i osnivač knjižnice pa će Grad i dalje nastaviti ulagati u unapređenje, naglasio je gradonačelnik Jelić.

U nedostatku sredstava knjižnica se okrenula suradnji s udrugama u sklopu čega je realizirano mnoštvo radionica. Ponosni su i na projekte koje su proveli u sklopu IPA programa prekogranične suradnje sa Slovenijom i Bosnom i Hercegovinom. Osim toga, postali su i Zelena knjižnica u suradnji s Fondom za energetsku učinkovitost te dio Croatian Makers Lige u sklopu čega su dobili 5 robota. Brojni su projekti i aktivnosti knjižnice što govori o njezinoj ulozi u razvoju kulture općenito.