Biskup Borković napokon u svom rodnom Domagoviću

Godina 2017. u znaku je biskupa Martina Borkovića, a u Jastrebarskom je ovaj vikend počelo obilježavanje 330. obljetnice njegove smrti. Na inicijativu mještana Domagovića postavljen je spomenik u njegovom rodnom selu, kojeg su sinoć, simbolično na blagdan sv. Josipa Radnika, svečano otkrili gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, i vlč. Gojislav Kovačić naglasivši da je vrlo bitno da se ime i djela ovog velikog čovjeka nikada ne zaborave.

”Ovaj spomenik je putokaz svima koji žele vidjeti ove ruke i lik čovjeka koji nas je sve zadužio, ali i putokaz kako živjeti. Neka ovaj brončani starac bude na ponos svima Vama, a ponajviše novim generacijama, jer ako će slijediti Njegov put, nikada neće zalutati!” dodao je gradonačelnik Novosel.

Sinoćnji povijesni događaj obilježen je i prekrasnom subotnjom izložbom slika jaskanskih školaraca, nastupom dječjeg pjevačkog zbora, prezentacijom o djelu biskupa Borkovića od strane mladih povjesničara,  te vrhunskim koncertom domagovačkih akademskih glazbenika, dok je spomenik svečano otkriven u nedjelju 19. ožujka nakon svete mise koju je služio fra Vito Gaudencije Spetich – monarh pavlinskog samostana Svetog Petra u Šumi.