Završila svetkovina Sv. Josipa i počela Godina Sv. Josipa

Četverodnevna svetkovina Svetog Josipa i proslava blagdana Svetog Josipa, zaštitnika Hrvatske, završila je večeras u Karlovcu svetom misom koju je predvodio mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački. Iako je blagdan Svetog Josipa bio u nedjelju, središnja proslava održana je u Nacionalnom svetištu Svetog Josipa na Dubovcu.

U godini kada se obilježava 330. obljetnica od kada je Hrvatski sabor proglasio svetog Josipa zaštitnikom Hrvatske i 30. godišnjica od kako je ova crkva postala Nacionalno svetište, kardinal Josip Bozanić je ovu godinu proglasio godinom svetog Josipa. Ona će trajati sve do 19. ožujka iduće godine.

Biskup Šaško naglasio je da se u Josipovim odlikama može otkriti kakva bi to bila Hrvatska, koja je još prije 330 godina upravo Svetog Josipa uzela za svoga zaštitnika. Josipovska Hrvatska je, kaže biskup, pravedna, neponižavajuća, neizrabljivačka, neneosjetljiva, ona se ravna pravednošću, koja je prožeta ljubavlju. Od Josipa učimo kako brinuti za druge i paziti s ljubavlju za potrebe bližnjih. S vrlinama Svetog Josipa u mislima ostavio je okupljene vjernike biskup Šaško.