Predstavljen sustav mobilnih brana

Na Korani je održana prezentacija mobilnih poplavnih pregrada danskog proizvođača Enviorment Solutions APS, visoko specijaliziranog za zaštitu od poplava. Radi se o tvrtki koja razvija i proizvodi učinkovita rješenja za zaštitu od poplava velikih razmjera, a Karlovac je odabran za prvi hrvatski grad u kojemu predstavlja svoje proizvode.

Na lijevoj obali Korane danas smo svjedočili nesvakidašnjem prizoru. Srećom, ovoga puta nije bila riječ o pravoj poplavi, već prezentaciji sustava “No floods” – mobilnih brana od PVC-a koje bi grad mogle obraniti u budućim takvim scenarijima.

“Osim što se pune vodom, koje ne nedostaje, bit ovih brana je da se mogu spajati u sekcije, dakle mogu biti produžene koliko god treba. Ovdje smo postavili duplu branu, na njih smo stavili i treću. Promjer jedne brane je 125 cm i ona može štititi do 80 cm. Ako postavimo jednu branu na drugu, dobivamo sustav zaštite u visini od 120 cm. Prednost ovog sustava je njegovo lakše i brže postavljanje u odnosu na nasipe koji se grade od vreća ispunjenih pijeskom. Također, čak i ako se zakasni i već dođe do poplave, sustav se može postaviti u vodu, te se voda može ispumpati” pojašnjava distributer Dalibor Božić.

Kada je prazna, metar brane teži samo 3 kg, što je čini laganom za manipuliranje i transport. Cijena po kilometru iznosi oko 150 tisuća eura. Iako nije mnogo kada se usporedi sa štetama od poplava, radi se o trošku koji Grad Karlovac ne može snositi sam.

“Ovo što mi činimo je guranje Hrvatske korak naprijed jer ovakvih sustava u Hrvatskoj još nema. Ovo je jedan od desetak sličnih sustava, mi je prejudiciramo što bi država trebala napraviti, ali im govorimo što je nužno i potrebno. Sustav obrane od poplava za Karlovac, Ozalj i Ogulin vrijedan je gotovo 900 milijuna kuna, od čega je samo za Karlovac potrebno 650 milijuna. Dok svi ti nasipi ne budu napravljeni, a i kada budu ostat će još nebranjenih područja, onda su ovakav i slični sustavi bitni i dobri”, kaže gradonačelnik Karlovca Damir Jelić.

Ovaj sustav, rečeno je na prezentaciji, uspješno se koristi u Europi, a osim od poplava štiti i od ekoloških katastrofa, budući da spriječava miješanje zagađene i čiste vode.