Potpisan ugovor o tripartitnom financiranju rekonstrukcije mosta Tomašnica – Zadobarje

Most koji povezuje Zadobarje i Tomašnicu tema je o kojoj se priča već godinama. Čini se da pomaka ipak ima jer je danas potpisan ugovor o tripartitnom sufinanciranju rekonstrukcije mosta. Jednakim će financijskim sredstvima u obnovi mosta sudjelovati Karlovačka županija te gradovi Karlovac i Ozalj.

Što zbog starosti, što zbog utjecaja HE Lešće, most od Zadobarja prema Tomašnici u sve je gorem stanju, o čemu govori i podatak da njime automobili mogu prolaziti isključivo na vlastitu odgovornost.

Županija je svoj rebalans proračuna već donijela, Ozalj će to učiniti kroz dva dana, a Karlovac u petak, time će biti riješena sredstva u ukupnom iznosu od 1,3 milijuna kuna. U most od izgradnje 1979. na 1980. godinu nije bilo većih ulaganja.

Složna braća kuću grade, a ova kuća je most. Dosta je upitnika bilo što bi i kako bi, ali sve je dvojbe razriješio Stjepan Basar koji je predložio ovo rješenje. Najveći problem za ovaj most nisu žitelji, nego nacionalni projekt u Lešću koji po mom nestručnom mišljenju, uz sve pluseve, ipak ima više minusa – od flore i faune, zemljišta koje nestaje, poremećene statike mosta. Ovo je jedan model, na druge mostove ćemo krenuti uz pomoć države i fondova jer ovo je novac poreznih obveznika županije, a odgovornost je, rekao sam, nacionalna, kazao je gradonačelnik Karlovca Damir Jelić.

Slažu se s time i ostali uključeni u projekt, no uvjeravaju da će novi most, koji će također biti drveni, ali s betonskim stupovima i upornjacima u vodi biti čvršći i lakše podnositi udare koje Lešće prouzroči.

Radovi bi mogli krenuti već ovo ljeto, na veselje stanovnika koji ipak smatraju da novi drveni most nije trajno rješenje, već da bi trebalo problem riješavati na HE Lešće, zbog koje ne samo da odlazi sedrena masa, već je erozija tla, primjerica u Stativama došla do kuća. Na to je danas upozorio Jadranko Grčić iz Zadobarja.

Budućnost je armirano-betonski most, kazao je i župan Ivan Vučić, no tu bi financiranje trebali odraditi Hrvatske ceste, Hrvatske vode i Hrvatska elektroprivreda, dodao je.