Britanski veleposlanik posjetio Karlovac

Britanski veleposlanik Andrew Dalgleish prvi je put posjetio Karlovac. Tom je prigodom obišao karlovačku Opću bolnicu, Slatkovodni akvarij Aquatiku, karlovačko Veleučilište, Gimnaziju i Gradski muzej.

Nj. E. g. Andrew Stuart Dalgleish funkciju veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj obnaša od srpnja prošle godine. Iako je već jednom posjetio Karlovac s kolegama iz Veleposlanstva, ovo mu je prvi službeni posjet, u kojem ga je posebno oduševio Slatkovodni akvarij – Aquatika, kamo želi dovesti i obitelj. Veleposlaniku je ovo prvi put da je posjetio slatkovodni akvarij.

“Apsolutno je fascinantan, a rijeka je lijepa, rijeke su lijepe, tako da ćemo ponovno doći. Sviđa mi se kako ste blizu svega što vidite. Vodio me Goran, koji mi je mogao objasniti različite vrste, zašto ih akvarij drži, ulogu koju imaju kao domaće ili invazivne vrste, koje trebamo proučavati i razumjeti i to je taj interaktivni obrazovni aspekt akvarija koji mi se stvarno sviđa”, istaknuo je veleposlanik.

Upravo taj obrazovni aspekt akvarija, koji je istaknuo veleposlanik, potencijal je za buduću suradnju, smatra i ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš. Veleposlanik se družio i s karlovačkim gimnazijalcima, a studentima Veleučilišta održao je predavanje o Brexitu.

U društvu ravnatelja bolnice primarijusa Ervina Jančića i župana Karlovačke županije Ivana Vučića, veleposlanik je posjetio i Opću bolnicu Karlovac. Veleposlanik je za bolnicu imao samo riječi pohvale: “Nevjerojatna postrojenja, zaista vrlo impresivno, kao i ulaganje koje i dalje traje, krajnje je impresivno, uistinu.”

Direktor Razvojne agencije Karlovačke županije – KARLA Viktor Šegrt s veleposlanikom Dalgleishom održao je radni sastanak na kojem mu je predstavio glavne projekte Karlovačke županije kao uvod u moguću buduću suradnju.

“Veleposlanik se nada da će nas uskoro posjetiti tijekom ljeta, a dotad ćemo obaviti još nekoliko razgovora vezano za projekte”, istaknuo je Šegrt. Iako je veleposlanik u šali negirao da govori hrvatski, oduševio nas je tečnim izgovorom.