Kako do preplaćenih kamata? Odgovor doznajte na tribini Udruge Franak!

Kristina Kovačević podigla je 2007. godine kredit od 450.000 kuna na 30 godina. Početna kamatna stopa od 5,25%, jednostranom odlukom banke narasla je na više od 7%. No Općinski sud u Osijeku donio je presudu, kojom je banki naloženo da tužiteljici vrati 55.000 kuna i pripadajuće zakonske kamate, što je prva presuda za preplaćene kamate u kunskom kreditu. Sutra će stoga u Karlovcu biti organizirana tribina na koju su pozvani svi koji smatraju da imaju osnove za tužbu.

U Udruzi Franak sretni su zbog još jedne pobjede – prve presude za preplaćene kamate u kunskom kreditu. Presuda u tome slučaju predstavlja ohrabrenje na podizanje privatne tužbe svim dužnicima u kunskim i euro kreditima koji su ugovorili s bankama promjenjivu kamatnu stopu koja se mijenja odlukom banke. U svim takvim kreditima banke su nezakonito povećavale kamate, i u svim takvim kreditima moguće je sudski dobiti preplaćene iznose kamata uz pripadajuće zatezne kamate, poručuju iz udruge.

Koordinator UF za Karlovačku županiju Elvis Sudar procjenjuje da se u takvoj situaciji nalazi oko 200.000 građana. Stoga udruga sutra u Karlovcu organizira tribinu na ovu temu.

Na tribini će govoriti saborski zastupnik Goran Aleksić i Dominik Vuletić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu . Početak je u 18 sati u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić”.

Također, iz udruge pozivaju sve  dužnike koji su prije 1. siječnja 2013. ugovorili kredite s promjenjivom kamatnom stopom da se jave Udruzi Franak radi ispitivanja svojih mogućnosti za podizanje privatne tužbe za vraćanje preplaćenih iznosa kamata na adresu pravo.udrugafranak@gmail.com.