Policija sutra nadzire korištenje pojasa i mobitela u vožnji

Na području Policijske uprave karlovačke policijski službenici će sutra provoditi pojačan nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela u vožnji.

Naime prekršaji u prometu vezani upravo uz nekorištenje pojasa i korištenje mobitela, vrlo su česti, a vozači u velikoj mjeri nisu svjesni da ova dva prekršaja mogu imati teške posljedice i stradavanja kod prometnih nesreća. Korištenje mobitela za vrijeme vožnje uvelike odvlači pozornost vozača na samu vožnju, dok nevezanje sigurnosnim pojasom ima za posljedicu teška stradavanja, odnosno u oba slučaja ishodi mogu biti i smrtne posljedice.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da su vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu dužni koristiti sigurnosni pojas na svim sjedalima na kojima je ugrađen kao i da vozač motornog vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjili mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja motornim vozilom te da se mobitel za vrijeme vožnje može koristiti ako se upotrebljava naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke. Za nepridržavanje ovih zakonskih odredbi predviđena je novčana kazna od 500 kuna.

– Pozivamo sve sudionike u prometu da budu odgovorni i savjesni sudionici u prometu te da se pridržavaju svih propisa i pravila kako bi se smanjila stradavanja u prometu, poručuju iz policije.