Na Plitvicama obilježena 26. obljetnica “Krvavog Uskrsa”

Na Plitvicama je obilježena 26. obljetnica akcije “Plitvice” i pogibije Josipa Jovića, hrvatskog redarstvenika koji je život izgubio 31. ožujka 1991. godine, kao prva žrtva Domovinskog rata.

Točno 26 godina prošlo je od “Krvavog Uskrsa”. Hrvatska današnji datum pamti kao dan kad je pala prva žrtva Domovinskog rata. Hrvatski redarstvenici upali su u zasjedu pobunjenih Srba kod Plitvica, pri čemu je poginuo 22-ogodišnji Josip Jović. U spomen na ovaj događaj, na Plitvicama su danas brojna izaslanstva položila vijence i upalila svijeće. Uz državni vrh i predstavnike branitelja, komemoraciji je prisustvalo izaslanstvo Karlovačke županije.

Najveći pljesak dobio je govor predstavnika branitelja Stjepana Cipreka, koji je poručio da se hrvatski branitelji nisu borili za Hrvatsku kakvu imamo danas. “Duboko smo nesretni što su danas naša djeca prisiljena birati neke druge zemlje u kojima će se razvijati, jer u vlastitoj, za koju smo platili tako visoku cijenu, nemaju budućnosti. Nemaju, jer je opustošena i opljačkana tijekom privatizacije, nacionalno bogatsvo poklonjeno je pojedincima u svrhu njihova bogaćenja. Ekonomija stenje pod bremenom korupcije, nepotizma, gramzljivosti pojedinaca i zloupotrebe vlasti, i tako već godinama”, rekao je Ciprek.

S ciljem trajnog sjećanja na žrtve, stradanja, ranjene, poginule, ali i na pobjede i uspjehe u Domovinskom ratu, iz Karlovca je sinoć krenuo osmi ultra maraton u znak sjećanja na ”Krvavi Uskrs”. Sedmero pripadnika udruge Specijalne jedinice policije Grom također su jutros položili vijenac pred spomen obilježjem na Plitvicama.