Grad i KaBa potpisali ugovor o subvencioniranju kredita za sanaciju šteta od poplava

Grad Karlovac i Karlovačka banka potpisali su ugovor o realizaciji kredita građanima za sanaciju šteta od elementarnih nepogoda tijekom 2014. i 2015. godine. KaBa će ponuditi kredit s kamatnom stopom od 3,70 posto, a Grad će subvencionirati kamatu u visini 2 posto. Kredit se može dobiti za sanaciju stambenog objekta i kupnju oštećenih kućanskih uređaja.

Više od 500 građana je prijavilo štetu od poplava tijekom 2014. i 2015. godine, a ove godine za subvencioniranje kredita za sanaciju štete Grad Karlovac je predvidio 100 tisuća kuna. U Gradu, ali i u Karlovačkoj banci očekuju više od 100 zahtjeva za subvencioniranje.

  • Kamatna stopa je utvrđena od 3,70 %, pri čemu bi Grad subvencionirao stopu s dva postotna poena, što dakle znači da bi korisnik kredita koristio taj kredit po kamatnoj stopi od 1,70 %. Dodatna pogodnost bila bi i ta što bi ta kamatna stopa bila fiksna za cijeli period otplate kredita, a s obzirom na današnje preferencije korisnika kredita odlučili smo se za kredite isključivo u kunama, pojasnila je predsjednica Uprave Karlovačke banke Željka Surač.

Minimalni iznos kredita je 4 tisuće, a maksimalni 200 tisuća kuna, ovisno o visini štete, dok bi period otplate kredita bio od 2 do 10 godina. Grad se u suradnju s KaBa-om uključio na inicijativu građana, a sredstva za subvencije su već osigurana u gradskom proračunu.

  • U 2014. i 2015. smo imali tri velike poplave. Sami troškovi, odnosno štete kod pravnih osoba su bile skoro 55 milijuna kuna, a kod fizičkih osoba skoro 70 milijuna. Tu negdje je Gradska uprava, u svom dijelu mogućnosti, našim sugrađanima pomogla s nekih milijun kuna. Moram reći da je i to zaista bilo u tom trenutku jedino moguće, kazao je predsjednik Gradskog vijeća Damir Mandić.

Ugovor je s predsjednicom Uprave Banke potpisao je karlovački gradonačelnik Damir Jelić.

  • Ovo je jedinstven projekt u Republici Hrvatskoj i nadamo se da se nikad više neće ponoviti, jer je ovo samo jedan melem na naše rane, naglasio je Jelić.

Iz Karlovačke banke poručuju da zahtjeve za kredite za sanaciju štete nastale tijekom poplava prije tri godine možete početi predavati već sredinom idućeg mjeseca.