O financijskom opismenjavanju sutra u Knjižnici za mlade

Predavanje Financijsko opismenjavanje bit će održano sutra (ponedjeljak,  3. travanj) u 9,00 sati u Knjižnici za mlade u sklopu ciklusa predavanja Poslovne knjižnice.

Predavanje koje je namijenjeno osnovnoškolcima u trajanju od jednog školskog sata održat će volonteri iz Ekonomske klinike koji kroz priču i igru na najjednostavniji mogući način djeci pokušavaju objasniti pojmove kao što su novac, valuta, kartica, banka, kredit i slično. Misija je podizanje financijske pismenosti učenika te poticanje djece da od malih nogu razmišljaju o financijama i razvijaju svoja znanja. Ekonomska klinika već dvije godine isti projekt provodi u osnovnim školama grada Zagreba i Zagrebačke županije. Naime, prema istraživanju agencije Ipsos Plus, financijska pismenost učenika u Hrvatskoj je mizerna. Dok je u brojnim zemljama EU-a financijsko opismenjavanje dijelom redovnog nastavnog programa, kod nas to nije slučaj.

Projekt “Financijska pismenost osnovnoškolaca” je započeo u studenom, 2016. godine. Projekt se sastoji od 4 modula u trajanju od jednog školskog sata, odnosno 45 minuta. Teme koje se obrađuju kroz module su: “Potrebe i želje”, “Novac, valute i kartice”, “Pametni potrošač”, “Banke, krediti i štednja” te su prilagođene učenicima drugih i trećih razreda osnovne škole. Do sad je posjećeno 12 škola, održane su 54 radionice u kojima je sudjelovalo 1256 učenika. Cilj projekta je da se učenici pravovremeno upoznaju s osnovama funkcioniranja financijskog sustava, kako bi izrasli u educirane građane koji će u budućnosti znati raspolagati osobnim financijama.