Ovog vikenda čak 36 požara otvorenog prostora – dobar dio požara je podmetnut

Ovog vikenda vatrogasci su na području Karlovačke županije intervenirali na čak 36 požara otvorenog prostora. Visoke temperature i nedostatak kiše pogodni su za nastajanje požara, međutim nisu svi požari uzrokovani nepažnjom, dobar dio je ipak podmetnuto.

– Ne možemo sve pripisati onima koji su htjeli poštivati odluke o zabrani spaljivanja, odnosno mjerama za sprečavanje nastanka požara na otvorenom prostoru, već imamo velik broj požara uzrokovanih namjernim spaljivanjem gdje ”piromani” koriste sve uvjete koji pospješuju razvoj i širenje požara. Tome se može stati na kraj represivnim mjerama, imamo upute glavnog vatrogasnog zapovjednika u koordinaciji s Ministarstvom unutarnjih poslova. Vjerojatno će se trebati procesuirati određene aktivnosti puno jače i kvalitetnije i to ne samo zato što ćemo mi prijaviti nepoznatog počinitelja nego će Državno odvjetništvo morati pokrenuti istražne postupke zbog nastale štete na šumskim površinama. Pogotovo štete koje su evidentirane i koje se po novim pravilnicima moraju i procijeniti, ispričao nam je županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković.

Primjerice samo u jednom požaru u Perjasici šteta nastala na šumskoj površini procjenjuje se u milijunskom iznosu. Inače u ožujku je u našoj županiji evidentirano 238 požara otvorenog prostora od čega je jedan imao za posljedicu smrtno stradalu osobu. Stoga, vatrogasci još jednom apeliraju:

– Mi naglašavamo da je točno definirano kako se može kontrolirano spaljivati, odnosno na siguran način. Ne smije se spaljivati nedjeljom i blagdanima, a pogotovo ne kada je vjetrovito. Nikako ne smijete spaljivati sami, moraju biti minimalno tri osobe. Još jednom napominjem da umjesto spaljivanja, malčirate zaraslo područje što je učinkovitija mjera, jer nakon spaljivanja vegetacija koja naraste još je bujnija, poručio je Franković.