Velik odaziv na predavanja u povodu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

Udruga Zvončići organizirala je obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu koji se ove godine održava pod geslom “Rušimo zajedno barijere autizma – izgradimo pristupačno društvo”.

“Kako djeca s poremećajem iz spektra autizma vide svijet oko sebe” i “Senzorna integracija kod djece s poremećajem iz spektra autizma” bile su teme predavanja kojima je danas u Karlovcu obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Obilježavanje je organizirala udruga Zvončići, s ciljem podizanja svijesti o ovom složenom poremećaju koji se najčešće razvije u prve tri godine života.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi oko 12 tisuća osoba s poremećajem iz spektra autizma, no registar još uvijek ne postoji, upozorava Snježana Čop, predsjednica udruge Zvončići. To je, dodaje, veliki problem jer prilikom pisanja projekata koje udruga kandidira na natječaje nema službenih podataka na koje bi se mogla pozvati.

Predavanjima organiziranima povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu odazvao se velik broj posjetitelja. Uz roditelje djece s ovom poteškoćom, naučiti više o ovoj temi došli su i predstavnici dječjih vrtića i škola. Obilježavanju su prisustvovali i predstavnici Grada Karlovca, Karlovačke županije, te zamjenica ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Maja Vučinić Knežević.