“Crveni fićo” predstavljen i u Karlovcu

Doprinijeti razminiranju želja je ratnog reportera HRT-a Žarka Plevnika čija je knjiga “Crveni fićo” sinoć predstavljena u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić”. Knjiga je tiskana u 5.000 primjeraka i prodavat će se po cijeni od 25 kuna, koliko iznosi trošak razminiranja 2 kvadratna metra. Naime, cilj je njenom prodajom razminirati 10.000 kvadratnih metara minski sumnjivih površina u RH.

27. lipnja 1991. godine crveni fićo uništen je pod gusjenicama tenka Jugoslavenske narodne armije na raskrižju Vukovarske i današnje Trpimirove ulice u Osijeku. Televizijski snimak te scene obišao je svijet, a crveni fićo ušao je u legendu. Autor tog TV priloga, ratni reporter Žarko Plevnik, 23 godine kasnije objavio je knjigu “Crveni fićo” čime je obilježio 50. obljetnicu objave svog prvog TV priloga na tadašnjoj TV Zagreb, a ujedno i svoj 70. rođendan.

Moto akcije za tiskanje ove knjige, koju su pomogli brojni sponzori, glasi – “Knjigom protiv mina”.Naime, prodajom knjige želi se pomoći u razminiranju preostalih minski sumnjivih površina u RH.

Predstavljanje knjige organizirano je pod pokroviteljstvom Karlovačke županije, Rotary klubova Karlovac i Karlovac-Dubovac, a uz autora o knjizi su govorili župan Ivan Vučić, novinar Danko Plevnik i Ante Brkljačić iz Hrvatskog centra za razminiranje.