Priopćenje HDZ-a : Predškolski odgoj u Gradu Karlovcu

Povodom konferencije za medije koju su 3. travnja ispred Dječjeg vrtića “Tintilinić” održale gradske vijećnice Marina Novaković Matanić i Snježana Kirinić, priopćenjem su se javili i iz HDZ-a grada Karlovca, koje donosimo u cijelosti:

Karlovac, 03. travnja 2017. – oporbene vijećnice Gradskoga vijeća održale su konferenciju za medije na kojoj su, kandidate HDZ-a za župana g. Jelića i za gradonačelnika g. Mandića, prozvale za „Diskriminaciju djece“. Obzirom su gđa. Matanić Novaković i gđa. Kirnić oporbene vijećnice nije iznenađujuće njihovo korištenje poluinformacija i plasiranje informacija koje su interesantne javnosti.
Međutim, HDZ grada Karlovca, naši aktulani dužnosnici i istaknuti kandidati svojim riječima i djelima pokazuju političku odgovornost. Odgovornost imamo prema svoj djeci u Karlovcu što se očituje kroz funkcioniranje cijelog predškolskog sustava. U prilog navedenome govori i činjenica da će u 2017. godini biti otvorena minimalno jedna grupa u vrtiću što podrazumijeva zapošljavanje dvije odgajateljice, a za što je osigurano, ne 5.000, 10.000 ili 50.000 HRK, već 200.000 HRK.
Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Andreja Navijalić po pitanju iznesenih prozivki kaže: „Nakon detaljne analize stanja u svim vrtićkim objektima, Grad je u strateškom opredjeljenju razvoj predškolskog odgoja i obrazovanja stavio u prioritete. Strategija uključuje stvaranje još boljih materijalnih uvijeta sukladno Državnim pedagoškim standardima, a s druge strane razvoj različitih programa sukladno interesima roditelja. Podsjećam da je, što se tiče materijalnih uvijeta, u posljednjih 10 godina u uređenje i rekonstrukciju vrtića uloženo 60 milijuna HRK. Uz sve vrtiće dodatno su uređene prilazne prometnice, parkirališta i hortikultura. Svjedoci smo svi da je trenutno u izgradnji još jedan vrtić, na Rakovcu, čija je vrijednost 17 milijuna HRK. Paralelno, dok je jedan vrtić u izgradnji, Grad kreće u projektiranje rekonstrukcije vrtića Grabrik i energetske obnove vrtića Dubovac. Uz materijalne uvijete, povećani su kapaciteti vrtića za 5 grupa, a time 10 novih odgajatelja.
Temelj svakoga vrtića je kvaliteta programa predškolskog odgoja i obrazovanja. Uz redovni 10-satni program naši vrtići imaju kraće programe u koje se mogu uključiti sva djeca, a koji su potaknuti interesima roditelja. U sljedećoj pedagoškoj godini, uz postojeće kraće programe, otvorit ćemo i nove programe kao što su njemački, dramski, vjerski i glazbeni.
Ovim putem posebno ću istaknuti djecu s posebnim potrebama i s teškoćama u razvoju koja su uz pomoć asistenata integrirana u vrtićke grupe za što smo osigurali financijska sredstva. Prostori su opremljeni didaktičkom opremom, a počelo je provođene programa rada sa darovitom djecom“.
„U ovom trenutku osiguravamo smještaj za gotovo 1.200 djece u vrtićima za što godišnje izdvajamo 12,5 mil HRK što ne uključuje kapitalnu izgradnju i rekonstrukciju.
Sve navedeno potvđuje da razvijamo kvalitetan sustav predškolskog odgoja i obrazovanja koji predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja ističu kao pozitivan primjer. Uvijek ima prostora za daljnji napreda što spremno prihvaćamo i nastavit ćemo otvarati nove mogućnosti razvoja predškolskog sustava na zadovoljstvo sve djece Karlovca i njihovih roditelja“,zaključuje Navijalić

S poštovanjem,
Voditelj odjela integriranih komunikacija
Andreja Barberić