Više od 200.000 građana Hrvatske bori se s depresijom, broj oboljelih raste

Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7. travnja povodom godišnjice osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije. Ove godine tema je depresija, a u Karlovcu je tim povodom održan stručni skup “Pričamo o depresiji – bolesti s tisuću lica”. Skup su zajednički organizirali Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije i Opća bolnica Karlovac, pod pokroviteljstvom županijskog Savjeta za zdravlje.

Ove godine Svjetski dan zdravlja s razlogom je posvećen depresiji – mentalnom poremećaju s kojim se bori sve više ljudi. Procjenuje se da se s depresijom bori više od 300 milijuna ljudi u svijetu. U posljednjih deset godina broj oboljelih porastao je za 18 posto. U Hrvatskoj ih je, prema službenim podacima, oko 200.000. No stvarni broj oboljelih mnogo je veći jer zbog straha od stigmatizacije mnogi oklijevaju potražiti stručnu pomoć.

Prema definiciji, depresija je ozbiljan emocionalni poremećaj koji značajno utječe na izvršavanje svakodnevnih obaveza i razvoj problema u odnosima s drugim ljudima, uzrokuje patnju obitelji i dovodi do gubitka radne sposobnosti, a u najgorem slučaju može dovesti i do suicida. Pomoć je uputno potražiti kada osoba osjeti da je simptomi depresije ometaju u svakodnevnom životu, na radnom mjestu i u obitelji, poručuje dr. Sandra Domitrović, specijalistkinja psihijatrije iz OB Karlovac, koja je održala predavanje na temu “Kako prepoznati simptome depresije i potražiti pomoć”.

Depresija je bolest koja može pogoditi svakoga, bez obzira na spol, dob, zanimanje i rasu poručeno je s obilježavanja Svjetskog dana zdravlja. Najčešće ipak od nje obolijevaju žene, a u posljednje vrijeme zamijećen je porast učestalosti kod mlađih osoba.

Stručni skup nastavljen je predavanjem dr. Marka Kraljevića na temu prikaza depresije kao bolesti mozga, dr. Igor Salopek govorio je o važnosti tjelovježbe u prevenciji i rehabilitaciji depresije, a predstavljeno je i polivalentno savjetovalište koje djeluje pri službi školske medicine.