Karlovačka planinarska škola u Vili Anzić

Karlovačku planinarsku školu organizira Planinarski savez Grada Karlovca, a vodit će ju poznati hrvatski planinar  alpinist, gorski spašavatelj, speleolog, putopisac, ekspedicionist, planinski vodič SGVH Mladen Kuka. Škola počinje 25. travnja u 19,30 u Vili Anzić. Škola će trajati šest tjedana, besplatna je, a mogu se upisati sve zdrave osobe od 7 do 77 godina.

Uz Mladena Kuku, školu će voditi Irena Gažan (PD „Karlovačka zvijezda“), vodič HPS i Krunoslav Golubić (HPD Martinščak), vodič HPS. Instruktori i predavači na školi su najpoznatiji karlovački planinari, alpinisti, gorski spašavatelji, speleolozi, vodiči nositelji stručnih međunarodno priznatih licenci i učesnici mnogobrojnih ekspedicija na svim kontinentima svijeta. Škola je za sve polaznike besplatna i priznata od Hrvatskog planinarskog saveza. Škola traje 6 tjedana i sastoji se od teoretskih predavanja i praktičnih vježbi na terenu. Teoretska predavanja se održavaju utorkom od 19,30 – 21,00 h na Vili Anzić, a terenske vježbe u okolici Karlovca. Cilj škole je obučiti polaznike za sigurno i samostalno kretanje po prirodi i planinama. U školu se mogu upisati sve fizički i psihički zdrave osobe od 7 do 77 godina.

Plan nastave sadržava teoretska predavanja i terenske vježbe. Polaznici će tako u teoretskom dijelu učiti o povijest planinarstva u Karlovcu, Hrvatskoj i svijetu, nastanku planina, planinarskoj opremi, orijentaciji u prirodi, prvoj pomoći i spašavanju, planinarskoj etici i kodeksu te brojnim drugim potrebnim temama. U sklopu terenskih vježbi predviđen je obilazak Seljanove šetnice – edukativno rekreacijska staza (trasa kuća Seljanovih na Gazi, obalom Kupe, Snježna Gospa, Stari grad Dubovac, Borlin gaj, Tičarnica, Vila Anzić (Muzej planinarstva i ekspedicionizma Grada Karlovca), kanjon Slapnice, Slap Brisalo, Zidane pećine, Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, obilazak djela planinarskog puta “4 rijeke” , Priselci, Planinarska kuća Ivanova hiža, Okić – kolijevka hrvatskog alpinizma, Japetić, Klek, Bijele stijene

Po završetku škole uspješnim polaznicima dodijelit će se diplome Hrvatskog planinarskog saveza.