Paljenje vuzmenjka u Cvetkoviću

Muški stanovnici sela Cvetković kraj Jastrebarskog svake godine povodom Uskrsa organiziraju se kako bi podigli vuzmenjak, krijes. Grupa u kojoj sudjeluju svi od onih najmlađih do onih starijih odlazi u šumu već na Veliki Petak kako bi iz šume izvukli potrebnu drvenu građu za vuzmenjak. Izvlačenje zahtjeva posebnu fizičku spremu sudionika jer se izvlače veliki drveni stupovi dugački ponekad i do 18 metara koji će poslužiti kao okvir za vuzmenjak pri njegovu slaganju.

Kad društvo završi s poslom, tradicionalno se okuplja uz vatru na kojoj se peku šarani i pije domaća kapljica. Glavnina posla rezervirana je za Veliku Subotu kada radovi počinju od jutra i traju do večernjih sati. Kopaju se duboke rupe u zemlji u koje se snagom ljudskih ruku dižu četiri drvena stupova, prosječne visine 15 metara na koje se počinju slagati drvene cjepanice kako bi vuzmenjak na kraju poprimio oblik velikog dimnjaka što će u konačnici kod njegova paljenja biti ključno jer potpomaže gorenje.

Nakon zahtjevnog i iscrpljujućeg slaganja, slijedi zabava uz domaće mesne i tekuće specijalitete do ranih jutarnjih sati kada se vuzmenjak pali što je obično spektakularan prizor za promatrače.

Na današnje, večerašnje i noćašnje druženje u Cvetkovićukoje će završiti paljenjem vuzmenjka u zoru pozvani su svi zainteresirani.