Ministrica Murganić: Demografiju nitko nije spominjao 70 godina, ali promjene se očekuju preko noći

Zadržavanje stanovništva, povećanje rodiljnih naknada, povećanje plaća i nova radna mjesta samo su neke od mjera koje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku planira provesti kako bi popravilo demografsku sliku Hrvatske, izjavila je resorna ministrica Nada Murganić gostujući na tribini na ovu temu koju je u karlovačkoj knjižnici organizirala Zajednica žena HDZ-a grada Karlovca ”Katarina Zrinski”.

– Demografija nije lako rješiv problem, potrebna je suradnja više ministarstava, svih državnih uprava i jedinica lokalne samouprave kako bismo revitalitzirali društvo. Otvaranje granica i odlazak mladih ljudi u potragu za bolje plaćenim mjestima u Europi sve je učestaliji i svakako da je Vlada to prepoznala kao jedan od svojih najvažnijih zadataka, naglasila ne ministrica Murganić.

Trend smanjenja broja stanovnika u Hrvatskoj traje već desetljećima i nitko do sada nije spominjao demografiju niti radio nešto po tom pitanju, stoga kao najveći problem vezan upravo uz ovu temu ministrica vidi nestrpljenje.

– U našem se društvi 70 godina nije spominjala demografija, a sada bi svi preko noći htjeli veći natalitet i spriječiti odlazak mladih. To je sigurno želja svih nas, ali sve mjere koje uvodimo, odnosno njihovi rezultati bit će vidljivi tek za nekoliko godina. One se mogu mijenjati, ali je potrebno pratiti njihov učinak, poručila je ministrica Murganić.