Gradska toplana u borbi za EU sredstva za zamjenu vrelovoda

Lani tijekom sezona grijanja Gradska toplana imala je ukupno 54 intervencija zbog popravaka puknuća cijevi. Ove sezone samo u siječnju dogodilo se čak 26 takvih situacija. Vrelovod je star više od 30 godina i zahtjeva kompletnu obnovu, a u toplani se nadaju da će sredstva za to osigurati iz EU fondova.

Šest milijuna eura težak projekt rekonstrukcije karlovačkog vrelovoda, u Gradu Karlovcu i Gradskoj toplani nadaju se realizirati europskim novcem. Riječ je o projektu zamjene 22 kilometra duplog cjevovoda, odnoso ukupno 44 kilometara cijevi. Sadašnji vrelovod star je u prosjeku 35 godina, pa cijevi zbog dotrajalosti tijekom sezone grijanja pucaju i uzrokuju probleme s opskrbom.

Što se tiče povlačenja novca iz EU fondova za ovaj projekt, problem je, međutim, u tome što je uredbom o njihovom korištenju propisano da novac za ovakve projekte mogu dobiti urbane sredine sa najmanje 50 tisuća stanovnika, dok ih Karlovac ima 47 tisuća. Ipak, direktorica toplane Ivana Fočić i gradonačelnik Damir Jelić optimistični su da će se taj kriterij ublažiti. Na tu temu ovaj su se mjesec sastali i s resornom ministricom Gabrijelom Žalac. “Karlovac je odličan kandidat za obnovu vrelovoda zbog velike pokrivenosti grada centralnim toplinskim sustavom, koja iznosi oko 50 posto, kao i zbog znatnih energetskih ušteda i smanjenja ugljičnog otiska koji bi se time postigli”, kaže direktorica.

Podizanje cijene grijanja u svrhu financiranja ovog projekta, tvrdi, posljednja je opcija. “Upravo to želimo izbjeći. Imamo još neke modele financiranja o kojima razmišljamo i koje ću iskomunicirati ako ovo sa europskim sredstvima ne uspije. Kada bi u ovom trenutku išli na dugoročno kreditno zaduživanje tada bi se moralo ići i na podizanje cijena, a to je ono što ne želimo”, poručuje Fočić.

U svakom slučaju, riječ je o dugoročnom projektu za čiju će realizaciju biti potrebno barem pet godina, a dok se ne realizira, toplana će u ljetnim mjesecima nastojati sanirati najkritičnije lokacije vrelovoda.

Ovo ljeto u planu je zamjena i povećanje kapaciteta 300 metara duge dionice vrelovoda u Meštrovićevoj ulici, projekt vrijedan 4,5 milijuna kuna, te još nekoliko manjih investicija na području Rakovca, Grabrika i Novog Centra.