78 milijuna eura dostupno na prvom natječaju programa INTERREG

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije predstavilo je danas u Aquatici Program prekogranične suradnje INTERREG Italija – Hrvatska 2014. – 2020. Sudionicima je predstavljen poziv na dostavu projektnih prijedloga, pravila o prihvatljivosti i procedura prijave.

– Ovaj program jedan je od financijski najizdašnijih. Tako je u ovom razdoblju do 2020. godine, korisnicima na raspolaganju ukupno 237 milijuna eura. U prekograničnu suradnju s Italijom mogu zainteresirani iz osam hrvatskih županija, sedam prioblanih te iz Karlovačke županije, a program je fokusiran na četiri projektne osi, plave inovacije, sigurnosti i otpornost vezane uz klimatske promjene i prirodne katastrofe , zatim okoliš i kulturnu baštinu te pomorski prijevoz, ispričala je komunikacijska menadžerica programa Italija – Hrvatska Tea Ivanišević.

Pomoć u pripremi možete dobiti i kroz urede, jer osim Zajedničkog tajništva u Veneciji, postoje i područni uredi u Zadru i Dubrovniku. Danas je otvoren prvi natječaj za prijavu projektnih ideja. Moguće je dobiti 85 posto, a na prvom pozivu predviđa se iznos od 78 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj i to za dva tipa natječaja – ”Standard” i ”Standard+”.

– Iznos kojeg možete dobiti po pojedinom projektu iznosi minimalno 500.000, a maksimalno milijun eura za ”Standard+”, dok je za ”Standard” maksimalan iznos tri milijuna eura, dodala je Ivanišević.

”Standard+” program otvoren je do 10. svibnja, a ”Standard” do 19. lipnja. Za natječaje već postoji interes, potencijalni korisnici već spremaju projekte i udružili su se u partnerstva tako da se očekuje da će dobar dio sredstava biti iskorišten.