Radionica o financijskom upravljanju projektima

U Razvojnoj agenciji Karlovačke županije, organizirana je radionica na temu Financijsko upravljanje projektima. Sudionici su na radionici, između ostalog, učili kako izraditi troškovnik projekta, izračunati njegov proračun i plan nabave. Seminar je namijenjen predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave te predstavnicima tijela s javnopravnim ovlastima.

Financijsko upravljanje projektima kompleksna je tema, stoga se i ove radionice odvijaju u više termina. Na drugoj u nizu naglasak je bio na troškovniku, odnosno preraspodjeli sredstava ukoliko ostane viška da se ne moraju vratiti.

– Svaki projekt je specifičan i vrlo lako se u provođenju mogu pojaviti različiti problemi. Jedan od najčešćih s kojima se možete susresti je javna nabava, pogotovo ako ste privatni poduzetnik jer oni nisu obveznici javne nabave, ali je u projektima moraju provoditi. Isto tako greške se često događaju kod plaćanja. Danas mi moramo nakon ispostavljanja računa, platiti isti i s potvrdom banke zatražiti povrat sredstava. Tako sada fukcionira metoda nadoknade, ispričala je voditeljica radionice Ivana Rukavina Halilagić.